Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Fatih Çapraz Ekim ayında yaptıkları çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.

Basın bülteni yayınlayan TSO Başkanı Çapraz şunları söyledi; “7 Ekim tarihinde Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) tarafından Hami Kurumu olarak desteklenen Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğrenci ve öğretmenleri, sektörün önde gelen fuarlarından biri olan MAKTEK Avrasya Fuarı’na katıldı. Öğrenciler ve öğretmenler, fuarda makine teknolojileri, CNC tezgâhları, endüstriyel robotlar ve yenilikçi üretim sistemlerine dair en son gelişmeleri yerinde gözlemleme fırsatı buldu. Fuar, öğrencilere sektördeki en son trendleri öğrenme, iş dünyasıyla tanışma ve kariyer hedefleri konusunda yeni bakış açıları kazanma imkânı sundu.

3-5 Ekim 2024 günlerini kapsayan Sigorta Sektörü Zirvesi ve İş Birliği Fuarı, Antalya Nest Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.​ Son dönemlerde meydana gelen felaketler ele alınarak, küresel ısınma ve çevresel kirliliğin de etkileriyle önümüzdeki süreçte çok daha büyük afetlerin yaşanabileceği hususları irdelenerek, gerekli tedbirleri alarak yaşanabilecek her türlü afete hazır hale gelmenin önemi vurgulandı. Fuara, odamızı temsilen Meclis Başkan Yardımcısı Kamil Ünal katıldı.

11 Ekim tarihinde, Karabük Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Tüm Asansör Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TAİSAD) iş birliği ile toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Karabük’te faaliyet gösteren A Tipi Muayene Kuruluşları ile Asansör Montaj ve Servis Firmaları katılım sağladı. Günümüzde kullanımı artan ve buna paralel olarak güvenlik önlemleri ve kullanım şekilleri ön plana çıkan asansörlerle ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında görüş alışverişleri yapıldı. Söz konusu toplantının ilimizde ve odamızda gerçekleştirilmesini sağlayan sanayi il müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz.

15 Ekim tarihinde Dünya Odalar Federasyonunun “İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım” ana temasıyla düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi, TOBB’un ve ev sahipliğinde uluslararası iş dünyasının temsilcilerini katılımıyla gerçekleşti. Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı olarak etkinliğe katılım sağladık. Ev sahipliği için Dünya Odalar Federasyonu (WCF) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

16 Ekim tarihinde, Karabük İl İstihdam Kurulu, tekstil sektöründe istihdam imkânlarını araştırma gezisi programı kapsamında Yahya Kemal Beyatlı Kız Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tekstil firmalarını ziyarette bulundu. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası, KOSGEB İl Müdürlüğü, Karabük Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) iş birliğiyle düzenlenen programda öğrenciler tekstil sektöründe ki çalışma koşullarını yerinde inceleme imkânı buldu. Öğrencileri firmalarında ağırlayan, ilimizin güzide firmalarına teşekkür ediyoruz.

17 Ekim tarihinde, paydaş ve sponsor kurum olarak, TÜBİTAK 4007 Destekleme Programı “Emeğin Başkenti Bilimle Buluşuyor 3” etkinliğine Karabük Bilim ve İnovasyon Merkezi’nde katılım sağladık. Şenlikte, KTSO bünyesinde bulunan ülkemizin yerli ve milli ilk elektrikli otomobili olan TOGG T10X akıllı cihazı da Bilim Şenliği’nde sergileme fırsatı bulduk.

17 Ekim tarihinde, Karabük Üniversitesi Rektörlüğünün daveti üzerine, Karabük’te faaliyet gösteren firmaların yöneticileri ve iş insanlarıyla yapılan istişare toplantısına, üniversite ve sanayi arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla KTSO olarak katılım sağladık. Akademik ve araştırma faaliyetleri ile sanayi sektörünün ihtiyaçlarını uyumlu hale getirmek ve ortak projeler geliştirmek amacıyla gerçekleşen toplantıda, yapılabilecek ortak çalışmalar ve iş birliklerini değerlendirdik. Karabük Üniversitesi rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık Bey’e nazik ev sahipliliği ve bu fırsatı verdiği için teşekkür ediyoruz.

18 Ekim tarihinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun değerli destekleriyle, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere ayakkabı yardımı yaptık. Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 230 öğrenciye hazırlanan kışlık botları, meslek lisesi müdürümüze teslim ettik. Odamızın her daim yanında olan bizlere desteklerini asla esirgemeyen TOBB Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.

22-26 Ekim’de İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’na KTSO ve Karabük Teknokent olarak stant açarak yerimizi aldık. Hem yerel tanıtımına hem de savunma sanayi alanında olası iş birliği fırsatlarını takip etmek adına çok faydalı olduğuna inanıyoruz. Fuarda bulunan diğer katılımcı firmaları ziyaret ederek savunma sanayi alanında yapılmış olan çalışmaları inceleme fırsatı bulduk.

31 Ekim tarihinde, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) 2024 yılı 2.Dönem Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısını gerçekleştirdik. Müşterek Meslek Komitesi toplantıları ortak sorunların ve çözüm önerilerinin istişare edilmesi, sektörler arasında var olan ilişkilerin ve iş birliğinin güçlendirilmesi adına büyük önem arz etmektedir. Akreditasyon çalışmaları ve Stratejik Plan hakkında sunum yaptık.

Son olarak, TR 81 Batı Karadeniz bölgemiz ile ilgili BAKKA toplantılarında elde ettiğimiz bazı tespitlerle, herkesin dikkatini çekmek istiyorum. Veriler için ajansımıza teşekkür ediyorum.

Genç İşsizlik

15-24 yaş grubunda Batı Karadeniz bölgesi en fazla işsizliğe sahip bölgedir. Kadın ve erkeklerde ise ayrı ayrı en kötü orana sahip 2. Bölge durumundadır.

Bağımlı Sektörel Yapı

Bölgede halen daha sektörel bağımlı yapı devam etmektedir. Karabük’te sigortalı çalışanların %22’si, Zonguldak’ta %9,5’u ana metal sanayisinde, Zonguldak’ta %8,8 ve Bartın’da %3,5’i kömür çıkarmada çalışmaktadır.

Yaşlanan Nüfus

Bölgede yaş ortalaması hızla yükselmekte ve Türkiye ortalamasının üstünde seyretmektedir. Bölge; çocuk bağımlılık oranı en düşük (%22,16) bölge ve yaşlı bağımlılık oranı en yüksek 5. Bölgedir. (%21,7)

Üretim, AR-GE ve Girişimcilik Ekosistemi

Planlı sanayi alanları (OSB gibi) ile AR-GE, yenilik ve girişimcilik ekosistemi (kuluçka merkezi, Ar-Ge merkezi, Tasarım Merkezi vb.) yeterli düzeyde değil. Girişimciliğin ve katma değerli üretimin artırılması gerekmektedir.

Merkezi Programlar Uygulanmıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Cazibe merkezleri, Çalışan ve Gençler, Üreten Şehirler Programları bölgede uygulanmıyor.

Bölgede Kalkınma İdaresi Yok

Türkiye’de toplam 43 ili kapsayan 4 Bölge Kalkınma İdaresi kurulmuş olup Batı Karadeniz’de İdare olmadığından bu kaynaklardan faydalanamıyor.

Teşvik Sistemi Dezavantaj Yaratıyor

Bölgesel Teşvik uygulamasında 6 kademe bulunmakta olup en avantajlı desteklerin sunulduğu 5.ve 6. Bölge desteğinden 30 il yararlanmakta olup Batı Karadeniz illerinden hiçbiri bu kapsamda yer almıyor.

Büyükşehir Yok

Ülkemizde halihazırda 30 büyükşehir yer almakta olup bölge ilerinin hiçbiri büyükşehir değildir. Bu durum illerimize gelen merkezi payların düşük olmasına bütüncül planlama ve uygulamalarının yapılamamasına neden olmaktadır.

Sözlerime son verirken, bugüne kadar yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda bizlere destek veren; saygıdeğer meclis üyesi arkadaşlarıma, değerli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma ve oda personelimize teşekkür etmek istiyorum. Yine her türlü çalışmalarımızda bizlere destek veren başta Valimiz Sayın Mustafa Yavuz Bey’e, belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize, tüm protokolümüze, daire müdürlerimize, sivil toplum kuruluş temsilcilerine ve Karabük kamuoyuna teşekkür etmek istiyorum.”