blankVali Mustafa Yavuz, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Zonguldak Orman Bölge Şube Müdürü Ozan Acun, Safranbolu Orman İşletme Müdürü Sema Altunay ve Safranbolu İşletme Şefi Birol Şenel’i makamında kabul etti.
Ziyarette, Safranbolu’da oluşturulan “Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi” kapsamında üretilen doğal ürünler Valimize takdim edilerek proje hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı.
2019 yılında Safranbolu Beştepeler mevkisinde, verimsiz orman arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla 12 hektarlık alanda tesis edilen Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi, Türkiye’nin kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan ve büyük oranda ithal edilen bitkisel yağların yerli olarak üretimine yönelik bir çözüm sağlıyor.
Bahçede, 27 farklı türden 200.000 fidan ile yürütülen çalışmaların sonucunda; bitki çayları, kozmetik sanayi ve alternatif tıp tedavilerinde kullanılmak üzere tıbbi ve aromatik yağlar elde ediliyor.
2021 yılından itibaren Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi ile birlikte yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretilen yağların kozmetik ürünlere dönüştürülmesi sağlandı.
blankLavanta, safran, kekik, adaçayı, biberiye ve birçok uçucu yağ içerikli doğal ürünler, “GELECEĞE NEFES Orman Çiçekleri” markası altında ticari kimlik kazanarak satışa hazır hale getirildi.
03 Kasım 2023 tarihinde Türk Marka ve Patent Kurumu’na yapılan başvuru ile marka tescili sağlanan “GELECEĞE NEFES Orman Çiçekleri” markası, 14 Şubat 2024 tarihinde onaylanarak hem yerli hem de global pazarda yerini alacak hale geldi.
Vali Mustafa Yavuz, yapılan çalışmalardan dolayı Orman Genel Müdürlüğü ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ve Safranbolu Orman İşletme ekiplerine teşekkür ederek, “Tarihin eşsiz dokusuna doğanın şifasını ve kokusunu katmak, sürdürülebilir üretim anlayışıyla hem ülkemize hem de doğamıza büyük bir katkıdır. Bu tür projelerle Safranbolu’nun ve Karabük’ün ekonomisine yeni değerler katıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Ziyarette, ürünlerin tanıtılmasının ardından Safranbolu’daki Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi’nin gelecekteki hedefleri, yerel ekonomiye katkısı ve bu ürünlerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar hakkında da fikir alışverişinde bulunuldu.