KARABÜK – Slow Food Lideri, Yeryüzü Pazarı Derneği Başkanı Yasmina Şelfun Lokmanoğlu, Mersin ili Tarsus ilçesi örneğine değinerek, Safranbolu’ya slow food ünvanının değer katacağını işaret etti.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun cittaslow (sakin şehir) belgesi alması, 1980’lerde İtalya’da başlamış olan gıda ve yemek kültürünün koruma ve tanıtımını amaçlayan uluslararası harekete katılmasını beraberinde getiriyor.
Safranbolu Gülevi sahipleri Gül ve İbrahim Canbulat çiftinin misafirperverliğinde gerçekleştirilen hibrit toplantıya Tarsus’tan Dernek Başkanı ve Slow Food Türkiye Koordinatörü Yasmina Şelfun Lokmanoğlu çevrimiçi katıldı. Toplantıda ilçenin yerel üreticileri, akademisyenler, ilçe tarım müdürlüğünden yetkililer ve Karabük yöre mutfağının tanıtımında büyük rol oynayan kadın aşçılar hazır bulundu.
Slow Food Lideri Lokmanoğlu konuşmasında; “Öncelikle yerel yemeklerimizi ön plana çıkarmayı düşündüğümüz ve bu konuda neler yapabiliriz diyerek slow food hareketine katıldık. Bunun için Tarsus’ta başlattığımız yerel pazar ve yemeklerinin kayıt altına alınması, korunması önem taşıyordu. Şu an Gaziantep ile devam ediyoruz. Kısa zamanda Safranbolu’da aramıza katılacaktır. Tarsus’ta yerel üretimlerin geleneksel yöntemlerle ve büyük bir pazarda yer almasını sağladık. Bu sayede biyoçeşitliliğin korunmasını hedefledik. Biyoçeşitliliği korumak için nuhun ambarı ürünlerini kullanarak bunu insanlara öğreterek savunuculuğunu yaptık. Kaybolmakta olan yerel ürünlerin yeniden yaşatılmasını sağladık. Bunları da pazar günleri büyük bir yerel pazar kurarak, yeryüzü pazarını turistlere açtık. Burada aşçı dayanışması yaşadık. Kaybolmakta olan ürünlerin yeniden canlanmasını ve pazara çıkmasını eğitimlerle sağlamış olduk. Bölgeye özel topraklarda, Slow Food ile örneğin Karabük’te kaç adet manda (camız, camış) var? Batı Karadeniz’de sayıları giderek azaldığı için, bu bölgede 207 adet manda kalmış, bu örnek için diyelim ki neler yapılabilir? Burada bal üretimi gibi ya da ata tohumuyla ilgili neler yapılabilir? Enerji tasarrufu, suyun tasarrufu, atık kullanımı gibi birçok noktada sistematik hale geliyorsunuz. Plastiksiz yaşam üzerine bir çalışma yapıyoruz. Burada plastik kullanmayarak dünyaya da temiz çevre mesajını veriyoruz. Safranbolu’nun bölge olarak komünite üyeliği sağlanabilir.” dedi.
Tarsus, Gaziantep ve Safranbolu’nun yerel ürünlerine ve yemek kültürüne odaklanan Slow Food hareketi, biyoçeşitliliğin korunması ve yerel ürünlerin canlandırılması için önemli adımlar attı. Aynı zamanda, plastiksiz yaşam ve çevre koruma konularında da duyarlılık göstererek, toplumda farkındalık yaratmayı amaçladı. Önümüzdeki dönemde ise Safranbolu için yerel projeler geliştirilmesi ve bölgenin komünite üyeliğinin sağlanması hedefleniyor.
HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ..