Karabük Üniversitesi, uluslararası ticaretin gelişimine katkıda bulunmak ve yeni ticaret mekanizmaları oluşturmak amacıyla Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında gerçekleştirilen “Uluslararası Ticaret Komisyonu Toplantısı”na ev sahipliği yaptı.
Senato Toplantı Odası’nda gerçekleşen toplantıya Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. Elif Çepni, Genel Sekreter Lütfü Köm, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nihat Yılmaz,Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, KASİD İl Temsilcisi Didem Cefakar Akgün, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ömer Tüfekçi, Kardemir Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Sinan Erdoğan, Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hüseyin Kılıç, Gümrük Müşaviri Sait Alıcı, Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Terzi, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökerik, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Mustafa Cünük, TEKNOKENT Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Tekin, Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Prof. Dr. Mustafa Halid Karaarslan, İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Doç. Dr. Hakan Vargün, Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz, UDEF Karabük İl Temsilcisi ve Altınsafran Uluslararası Derneği Başkanı Ergin Akgün, Başkan Yardımcısı Ramazan Uzuntarla ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Demir,Uluslararası Öğrenci Temsilcileri, Genç Müsiad Temsilcileri, Dış Ticaret Elçileri Kulübü ve Derneği temsilcileri ve sektördeki önemli isimler katıldı.
Toplantıda Karabük’ün uluslararası ticaret alanındaki potansiyelini artırmak için atılacak adımlar görüşüldü.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Şehrimizin uluslararası ticaretinde, ihracatında, hatta yer yer daha ucuz bir ithalat yapılması hususunda acaba üniversite öğrencilerimizin katkısı ve desteğiyle yeni bir mekanizma kurabilir miyiz? Bu anlamda şehrimizde bir model oluşturup, Türkiye’de de bu modeli örnek olarak gösterebilir miyiz, geliştirebilir miyiz diye bir düşüncemiz vardı. Tabi pek çok faaliyetimiz arasında hazırlık çalışmalarımızı tamamladık ve bugüne nasipmiş. Bugün bu toplantıyı ilk olarak yapalım, bir mekanizma kuralım, sağlıklı işleyecek bir mekanizma kuralım ve şehrimize, iş insanlarımıza, esnaflarımıza, ilgili diğer aktörlerimize katkı sunacak bir güç birliği oluşturalım istiyoruz. Bugün sürdürülebilir bir organizasyon oluşturma çabası içerisinde bir araya geldik. Yani geçmişteki tecrübelerimizden de istifade ederek, sizlerin katkılarıyla öyle bir mekanizma kuralım ki iş insanlarımız dünya çapında etkili bir güç haline gelsin. Bu son derece önemli, yani bunu nasıl yapabiliriz? O yöreyi tanıyan öğrencilerimizin desteğiyle, katkısıyla, bilgisiyle sağlayabiliriz bunu. İnşallah bu konuda istişare edelim düşüncesiyle bir araya geldik.” dedi.
104 Ülkeden Gelen Öğrencilerle Küresel Ticaret Hedefi
Karabük Üniversitesi’nde 104 farklı ülkeden öğrencinin bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kırışık,” Bizim irtibatta olduğumuz ülke sayısına baktığımızda 104 ülkeden öğrencimiz var. Bu da bu 104 ülkeyle yakın iş birliği kurabileceğimiz, birlikte çalışabileceğimiz, ticaret anlamında, kültür anlamında, sanat anlamında, ihracat, ithalat anlamında birlikte çalışabileceğimiz bir konu. Tabi teknoloji konusu yine son derece önemli. Türkiye son yıllarda pek çok alanda büyük bir ilerleme ve gelişme kaydetti. Özellikle Afrika ülkeleri, Arap ülkeleri ve Orta Asya ülkelerine yapılacak çok hizmet var. Dolayısıyla biz ülkemizde bu ülkelerle iş birliği ve dostluk içerisinde onların da gelişimine katkı sağlayacak bir şekilde nasıl ticaretimizi geliştirebiliriz, iş birliğimizi geliştirebiliriz, işte onların buraya gelmesi, bizim oraya gitmemiz ve ticaretimizi nasıl artıracağımızı, iş birliklerimizi nasıl artıracağımızı çalışmamız gerekiyor. Burada tabi o bölgenin insanının olması ve genç bir insanının, üniversitede okumuş bir insanın olması, ülkemizi tanıması, şehrimizi çok iyi bilmesi, üniversitelerimizde okumasının müthiş bir avantajı var. Dolayısıyla bu avantajı biz sahada sizlerle iş birliği içerisinde değerlendirmek istiyoruz.” diye konuştu.
Ticaret ve Akademinin Birleştiği Yeni Bir Model
Toplantının, ticaret ve akademiyi birleştiren dinamik bir yapının oluşturulması adına önemli bir ilk adım olduğunu vurgulayan Rektör Kırışık, “Görüştükçe, konuştukça yeni fikirler, görüşler sahada karşılaştığımız sorunlara karşı ortaya çıkar. Buna göre gelişen, dinamik bir yapı kurarız. Böyle bir ulaştığımız sonuçları bunlar olarak özetleyebiliriz. İnşallah ben bu toplantının çok hayırlı, çok bereketli ve çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Pek çok öğrencimiz fikirlerini çok güzel bir şekilde ifade ettiler. Öğrencilerimizde olağanüstü bir potansiyel gördüm. Arkadaşlarımız bizzat sahada çalışıyor ve ciddi işler yapmışlar. İşte bunu Karabük’e de, Karabük’ün de işin içinde girdiği bir denkleme, bir matematiğe dönüştürmemiz gerekiyor. Bunu da Teknokentimiz ve diğer arkadaşlarımızla inşallah biz hep beraber yapmak istiyoruz. Sizlerin de bu konuda, bu süreçte yer alalım, biz de bu işin paydaşı olalım diyorsanız, sizlerin de bu süreçte katkınızı, desteğinizi bekliyoruz, istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Karabük Üniversitesinin hem akademik hem de sanayi alanında etkileşimini artırmayı, uluslararası düzeydeki ticaret ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediği toplantı, katılımcıların deneyimlerini paylaştığı interaktif bir tartışma ortamına dönüşerek, ticaretin gelişen dinamikleri ve üniversitenin bu alandaki stratejik vizyonu üzerine verimli bir fikir alışverişine sahne oldu.