blankTürk Kızılayı Karabük Şube Başkanı Cemalettin Yavaşçı basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Kızılay’ın ve Kızılay Karabük Şubesinin çalışmaları hakkında bilgi vererek bazı iddialara da cevap verdi. Başkan Yavaşçı, Kızılay Karabük Şubesinin son 2 yılda 17 milyon TL’ nin üzerinde değere sahip giyim malzemesi ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını belirtti. Başkan Yavaşçı basın toplantısında şu açıklamaları yaptı: “Türk Kızılay, 1400 küsur yıl önce temeli atılmış “Hılfül Füdul (Erdemliler Topluluğu)” geleneğinden gelip 157 yıl önce “Vatana Muhabbet Yaralılara Muavenet” düsturuyla ve Hilal-i Ahmer adıyla vücut bulmuş bir merhamet çınarıdır. Bu merhamet çınarı her zaman öncelikle Türk Milletinin ve tüm insanlığın hizmetindedir.

Bu dönemde bu ağır emanetin taşıyıcısı olduğumuzun bilinciyle, bırakınız birini mağdur etmeyi, tüm mağdur ve mazlumların yanında olmayı boynumuzun borcu bildik. Basında çıkan ve yanlış anlaşılmaya müsait haberlere geçmeden önce kısaca Kızılay misyonundan bahsetmek isterim.

*Kızılay, kaynağı Kızılay Yatırım’ ın faaliyet kazançları ve kıymetli bağışçılarımızın bağışlarıyla, öncelikle Türkiye olmak üzere birçok ülkede, afetler ve savaşlarda, dil, din, ırk ayrımı yapmadan mağdur ve mazlumların yardımına koşan uluslararası akreditasyona sahip bir yardım kuruluşudur.

*Bunun yanında Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına, Kan Bağış Hizmetlerini yürüten ulusal anlamda tek yasal kan tedarikçisidir.

*Maraş Depremi: Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Maraş Depreminde Kızılay üzerine düşeni yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Kızılay halen deprem bölgesindedir ve hayat tamamen normale dönene kadar görevinin başındadır.
*Gazze: 40 binin üzerinde şehidin verildiği, 100 binden fazla yaralının olduğu Gazze’ ye de en büyük yardımlar Türkiye Cumhuriyetinden ve tabi Türk Kızılay tarafından gönderilmiş ve gönderilmeye devam etmektedir.
*Dikkatli bakan gözler bunların dışında da dünyanın her noktasında afetlerde ve savaşlarda Türk Kızılay’ın hilalini görecektir.
*Yerelde ise; ihtiyaç sahibi ailelerin gıda, giyim, kırtasiye vs. hususlarda destek olmaktadır.
Bu bağlamda merkezde Kızılay Butik, Üniversite’ de üniversite butik, “Kardeş Payı Projesi” kapsamında Araştırma Hastanesi ve Safranbolu Devlet Hastanesinde ve “İyilik Özgürdür Projesi” kapsamında cezaevinde de butiklerimiz bulunmaktadır. Karabük Kızılay olarak son 2 yılda 17 milyon TL’ nin üzerinde değere sahip giyim malzemesi ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır. Belirtmek gerekir ki; kıyafetler kullanılmamış etiketi üzerinde ve güncel giyim malzemeleridir.

Bunun yanında ihtiyaç sahiplerine gıda kolisi, kurban bağışlarından elde edilen kıyma kavurma ile 4.000.000,00-TL ‘nin üzerinde nakdi yardım ulaştırılmıştır. Bir o kadar da Safranbolu İlçe şubemizden yardımlar yapılmaktadır. Tüm bu yardımlar hayırseverlerin destekleriyle yapılmaktadır.

Bahsettiğimiz bu yardımlar yapılırken dikkat etmeye çalıştığımız husus, ihtiyaç sahibi kişileri rencide etmemek ve afişe etmemektir. Bu da hayır yapmanın doğasında olan önemli bir noktadır. Bağışçılarımıza her zaman, “ biz yardımlarınızı ilan edemeyiz ama içiniz rahat olsun isterseniz gelin ayni ve nakdi bağışlarınızı birlikte dağıtalım” diyoruz ve sağolsun gelmek isteyenler de memnun kalıyorlar ve bağışlarının gerçek ihtiyaç sahiplerine gittiğini bizzat görüyorlar.

*Türk Kızılay hizmetlerinde esas olan gönüllülüktür.
İl Merkezimizde ve Safranbolu İlçe şubemizde toplam 5 profesyonel çalışanımız dışında tüm hizmetler gönüllüler eliyle yapılıyor. Sanılanın aksine başkan dahil yönetim kurulu üyeleri de gönüllüdür ve hiçbir ad altında yapılan işler için bir bedel talep etmemekte ve almamaktadır.
Gerek Kızılay Kadın teşkilatlarımız gerekse Genç Kızılay teşkilatlarımız ve yönetim kurulumuz için esas olan maddi beklenti değil, manevi tatmindir.

*Esas konumuza gelecek olursak; eksik olmasın, bağışçımız Kadriye Hanım, Yazıköy’de bulunan evinin mülkiyetini Kızılay’a vermek istediğine dair 22/09/2023 tarihli dilekçeyle Şubemize başvurmuştur. 25/09/2023 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla bağış kabul edilmiş ve Genel Merkezimizden tapu işlemlerinin yapılabilmesi için yetki istenmiştir.

Yetki verilmesi bizzat Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulu kararına bağlı olduğu için kararın alınması zaman almış, bu süreçte Kadriye Ablamızın bir an önce işlemlerinin yapılmasını istemesi üzerine, kendisini de tekrar tekrar yormamak adına 2 şube personelimize “sadece bu taşınmaz için ve sadece Kızılay’ a devri için” noter kanalıyla yetki vermiştir.

*Genel Merkez Yönetim Kurulu’ndan tapu işlemleri için yetki verilmesi kararı 02/11/2023 tarihinde Şubemize ulaşmış ve hemen ertesi gün bağışçımızın verdiği yetki doğrultusunda 03/11/2023 tarihinde tapu devir işlemleri yapılmıştır.

* İddia edildiği üzere bağışçının, taşınmazı belli bir süre kullanabileceği ve eşyalarının da alınacağı iddiaları gerçeğe aykırıdır. Tapu kaydına “intifa (kullanma) hakkı” nın bağışçı üzerinde kalacağı şerhi de düşürülmüştür. Dolayısıyla bağışlanan taşınmaz, kaydı hayatla yani yaşadığı müddetçe bağışçının kullanımındadır. Ev eşyalarının ise bağışla hiçbir ilgisi yoktur ve bağışçıya (sonrasında mirasçılarına) aittir.
*Takasla aldığı bu taşınmazda yeni bir yapı bulunduğundan içerisindeki eksiklikler de tarafımızca takip edilmekte ve çözüm yolları bulunmaktadır. Kadriye ablamız, yaklaşık 1,5 yıl önce buraya taşındığı zaman, tek başına kuramadığı dolapları gönüllülerimiz ve personellerimiz tarafından kurulmuş, halıları yıkanmış, bahçede yapılan düzenlemelere destek olunmuştur.

*Yapılan haberler sonrası kendisine gittiğimizde “hoş geldiniz evlatlarım” diyerek bizleri güler yüzüyle karşılamıştır. Yaşı itibariyle -Kızılay dışında- hayatı boyunca yaşadığı sıkıntıları da ekleyerek anlatmaya çalıştıkları, nedenini bilmediğimiz bir şekilde manipüle edilmektedir. Kadriye teyzemiz, bugün de bundan sonra da başımızın tacıdır”