blankKarabük Üniversitesi, Türkiye’nin savunma sanayisinde zırh çelikleri konusundaki gücünü artırmayı hedeflediği millî ve stratejik bir projeye imza atıyor.

Karabük Üniversitesi, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenen 1 milyon 600 bin TL bütçeli proje ile Türkiye’nin savunma sanayisine önemli bir katkı sunmaya hazırlanıyor. İmalat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kahraman’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, zırh çeliklerinin kaynaklanabilirlik performansını ve balistik dayanımını artırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında geliştirilen bu yöntem, Türkiye’nin savunma sanayisinde kritik bir rol üstlenecek.

Yerli ve millî kaynak teli ile ithalata son

Projeyle, Türkiye’de kullanılan ve tamamı ithal edilen kaynak tellerine alternatif olarak yerli ve millî bir kaynak teli geliştirilecek. Yenilikçi Gaz Metal Ark Kaynak (GMAK) yöntemi ile kaynak bağlantılarındaki mekanik zayıflıklar ve performans kayıpları minimize edilecek. Bu yöntem, maliyetleri yüzde 50 azaltırken kaynak performansını yüzde 30, balistik dayanımı ise yüzde 25 oranında artırmayı hedefliyor.
Savunma ve Otomotiv Sektörüne Önemli Katkı Sağlayacak

Zırh çeliklerinin yanı sıra, proje savunma ve otomotiv sanayisinde kullanılan yüksek mukavemetli çeliklerin kaynaklanabilirlik sorunlarına da çözüm sunacak. 1000 MPa’nın üzerindeki çeliklerde yaşanan mukavemet kayıpları, bu yöntemle önemli ölçüde azaltılacak.
KBÜ Medya’ya konuşan proje yürütücüsü Prof. Dr. Nizamettin Kahraman, projenin hem ülkemiz savunma sanayisine hem de Karabük Üniversitesine büyük değer katacağını belirterek “Hayırlı olsun.” dedi.

Zırh Çeliklerinin Gaz Metal Ark Kaynak (GMAK) Yöntemi ile Birleştirilmesinde Yerinde Alaşımlama Uygulanarak Bağlantı Performanslarının ve Balistik Özelliklerinin İyileştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinde şu isimler yer alıyor:
Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Nizamettin Kahraman, Araştırmacı: Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ayan, Doktora Bursiyeri: Öğr. Gör. Soner Çetin, Lisans Bursiyeri: Furkan Kızılbaş, Danışman: Prof. Dr. Yavuz Sun (Mühendislik Fakültesi Dekanı)

blank

blank