Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilişinin 30. yıl dönümünde, Safranbolu Belediyesi anlamlı bir projeye daha imza attı. Tarihçi ve yazar Mehmet Kütükçüoğlu tarafından derlenen, Safranbolu Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “UNESCO Dünya Miras Şehri Safranbolu’nun Korumacılık Yüzyılı (1900-2000)” kitabı, Muallimler Birliği Binası’nda düzenlenen sergiyle tanıtıldı.

Muallimler Birliği binasındaki program Tarihçi Kerim Özdemir’in UNESCO tarafından 2024’ün Dîvânu Lugâti’t-Türk Yılı ilan edilmesini içeren söyleşi ile başladı. Ardından Kerim Özdemir’in arşivinde yer alan Dîvânu Lugâti’t-Türk
Tarihi ile Safranbolu Tarihini içeren kitaplar sergilendi. Söyleşi ve sergiye katılan Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, “Tarihçi Kerim Özdemir’in
UNESCO tarafından 2024’ün Dîvânu Lugâti’t-Türk yılı ilan edilmesini ve Safranbolu tarihini içeren söyleşisini dinlemek çok keyif vericiydi. Biz Safranbolu Belediyesi olarak geleceğe miras nitelğinde Safranbolu’nun bir asırlık korumacılığını yansıtan bir kitabı bu alanda sergiliyorlar. Bu eser, yalnızca bir kitap değil, geçmişten geleceğe bir köprü niteliğinde. Safranbolu’nun koruma bilinci ve bu bilinçle yazılmış tarihi gelecek kuşaklara miras bırakılıyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz ile UNESCO’nun 30. Yılında tarihe not düşen çalışmalara imza atıyoruz. Başta değerli tarihçi ve mesai arkadaşım Mehmet Kütükçüoğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” dedi.

Mehmet Kütükçüoğlu ise kitabın Safranbolu’nun 20. yüzyıl boyunca süregelen korumacılık hikayesini dört ayrı dönemde ele aldığını belirterek, “Safranbolu, koruma kültürünü bir yaşam biçimi haline getirmiş onlarca gönüllünün emeğiyle bugünlere geldi. Bu kitabı, özellikle rahmetli Hulusi Yazıcıoğlu ve araştırmacı-yazar Aytekin Kuş’a ithaf ettim. Onların katkıları unutulmaz,” ifadelerini kullandı.

Safranbolu’nun geçmişini geleceğe taşıyan bu önemli çalışma, UNESCO 30. yıl etkinlikleri kapsamında kültür ve sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.